Fruitig nieuws

 • Landelijke fruitplukdagen op 15 en 22 september

  30 augustus 2018

  Heb je altijd al eens de boomgaard in willen duiken om fruit te plukken? Op 15 en 22 september mag het! Tientallen fruittelers in heel Nederland openen die dag hun boomgaard en landwinkels voor de rest van het land. 

  Lees meer
 • Minder en zoeter fruit door hittegolf

  09 augustus 2018

  Het is hard aanpoten voor de fruittelers in Rivierenland. In een anders rustige periode moeten ze een extra tandje bijzetten, nu er overdag niet beregend mag worden. Negatief zijn ze niet: de oogst valt naar verwachting een vijfde lager uit dan normaal, maar de smaak van het fruit is 'uitmuntend'. (Bron: De Gelderlander)

  Lees meer
 • Open Kersendagen: Meet & Greet met Frans Duijts en Monique Smit

  26 juni 2018

  Maak kans op een Meet & Greet met Frans Duijts of Monique Smit tijdens de Open Kersendagen op zaterdag 7 en zondag 8 juli a.s. Wil je deze sterren ontmoeten? Like onze Facebookpagina ‘BetuweKers’ geef een korte motivatie waarom jij met Frans of Monique op de foto wil.

  Lees meer
 • Vier keer fietsen tussen de kersen

  26 juni 2018

  De bloesempracht heeft plaatsgemaakt voor groene minikersjes die op hun beurt zijn uitgegroeid tot heerlijke zoete donkerrode kersen. Overal in Rivierenland duiken de kenmerkende kersenkraampjes langs de weg weer op. 

  Lees meer
 • Pluk je eigen kersen in de boomgaard

  26 juni 2018

  De lekkerste kersen zijn natuurlijk de kersen die jezelf plukt. Dat kan vanaf nu elke weekend in de boomgaard D’n Kerkewaerdt in Wadenoijen (vlakbij Tiel).

  Lees meer
 • Programma Open Kersendagen 2018 bekend

  19 juni 2018

  Waar kun je het lekkerste kersen eten? In de boomgaard natuurlijk! Op zaterdag 7 en zondag 8 juli worden de Open Kersendagen gehouden. Met leuke activiteiten voor jong en oud. In de avonduren een muziekfeest. Gratis toegang.

   

  Lees meer
 • Nieuw kersenseizoen geopend

  06 juni 2018

  Dinsdag 5 juni 2018 werden de eerste kistjes Betuwse kersen uitgereikt aan Hans Beenakker, burgemeester van Tiel en Foodblogger van het Jaar, Annemiek Verweij. Met het in ontvangst nemen van de eerste kersen, gaven zij het officiële startschot voor het nieuwe Betuwse kersenseizoen.

  Lees meer
 • Kort en heftig bloeiseizoen

  01 mei 2018

  Zoals de titel al zegt: we hebben dit jaar te maken gehad met een extreem kort en heftig bloeiseizoen van de bloesem. De meeste bloesem is op dit moment al uitgebloeid, alleen enkele appelbomen staan nog in bloei.

   

  Lees meer
 • Hoe herken je de verschillende soorten bloesem?

  24 april 2018

  Wanneer de eerste bloesem precies gaat bloeien is ieder jaar weer een verrassing. Elke fruitsoort bloeit tot wel enkele weken. Maar welke bomen gaan als eerste bloeien en hoe houd je de verschillende soorten uit elkaar? Wij zetten de bloesemsoorten op een rijtje in de volgorde van welke soort het eerst in bloei staat. 

  Lees meer
 • De mooiste bloesemplekjes in Rivierenland

  19 april 2018

  De bloesem aan de fruitbomen komt langzaam maar zeker tevoorschijn! Het zal dus niet lang meer duren voordat het hele landschap in een grote wit-roze bloesemzee is veranderd. Hoe ga jij de bloesem dit seizoen ontdekken?

  Lees meer
 • De eerste bloesem is gespot!

  11 april 2018

  De lente is nu écht begonnen en die stijgende temperaturen zorgen er voor dat de bomen weer in bloei komen. Op diverse plekken in Rivierenland is er al bloesem gespot en naar verwachting zullen de meeste bomen vanaf eind volgende week in bloei staan. 

  Lees meer
 • De peren zijn eraf

  27 september 2017

  De oogstmaand is alweer bijna afgelopen! Marc en Monique André de la Porte van fruitbedrijf en landwinkel Bloeiend Merm geven ons iedere week een update over appels, peren en ander fruit. Deze week: alles geplukt.

  Lees meer
 • De 'Pluktreintjes' rijden weer volop rond

  20 september 2017

  Marijke geeft ons iedere week een inzicht in het leven in de Fruittuin van Nederland. Ze is werkzaam voor de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) en runt daarnaast samen met haar man en schoonouders Fruitteeltbedrijf Van Ossenbruggen. Deze week: de pluktrein gaat rijden.

  Lees meer
 • Winnaars BetuweKers bekend

  18 september 2017

  Afgelopen zaterdag, 16 september, werden tijdens het Fruitcorso de hoofdprijzen overhandigd aan de winnaars van de Betuwe Kersencampagne. De prijzen werden uitgereikt door wethouder H. Driessen van de gemeente Tiel, vlak voordat de optocht van het Fruitcorso van start ging.

  Lees meer
 • Corsoclub Buren wint Fruitcorso 2017

  18 september 2017

  Corsoclub Buren heeft de 57e editie van het Fruitcorso 2017 in Tiel gewonnen. De wagen ‘Monsieur Carillon’ van de ontwerpers Jochem Schoots en Dennis Voorendt was een technisch hoogstandje, ook al omdat er een echt carillon achterop de wagen geplaatst was. Het instrument werd bespeeld door Frank Steijns, die er normaal mee speelt in het orkest van André Rieu. Voor het succesvolle duo Schoots en Voorendt betekent het de elfde overwinning, waarmee ze het record van Harry van den Broek (eveneens corsoclub Buren) verbroken hebben. Het betekent ook de derde zege op rij.

  Lees meer
 • 15 september 2017

  De oogstmaand is begonnen! Marc en Monique André de la Porte van fruitbedrijf en landwinkel Bloeiend Merm geven ons iedere week een update over appels, peren en ander fruit. Deze week: onstuimig weer.

  Lees meer
 • Verhuizen

  08 september 2017

  De oogstmaand is in volle gang! Marc en Monique André de la Porte van fruitbedrijf en landwinkel Bloeiend Merm geven ons iedere week een update over appels, peren en ander fruit. Deze week wordt er verhuisd.

  Lees meer
 • Beleef de oogstmaand bij De Twee Linden

  06 september 2017

  In het voorjaar van 2017 krijgen we een superleuk bericht!  We hebben met een facebook-actie van Rivierenland, een overnachting met diner en ontbijt gewonnen bij Hotel De Twee Linden in Beneden-Leeuwen.

  Lees meer
 • We zijn begonnen!

  01 september 2017

  De oogstmaand is begonnen! Marc en Monique André de la Porte van fruitbedrijf en landwinkel Bloeiend Merm geven ons iedere week een update over appels, peren en ander fruit. Deze week: er wordt geoogst.

  Lees meer
 • Winnen: logeer in een eeuwenoude Appelgaard

  25 augustus 2017

  We moeten nog heel even geduld hebben, maar over een kleine week is het zover: dan start de oogstmaand 2017! Omdat wij zo dol zijn op vers geplukte appels en peren uit Rivierenland, hebben wij weer een fijne winactie bedacht.

  Je kunt namelijk een luxe driedaags arrangement voor twee personen bij B&B De Appelgaard winnen. Overnacht in eeuwenoude boomgaard, pluk je eigen fruit en verken de omgeving. Lees snel hoe jij mee kunt doen.

  Lees meer
 • De oogst komt eraan

  25 augustus 2017

  De oogstmaand is begonnen! Marc en Monique André de la Porte van fruitbedrijf en landwinkel Bloeiend Merm geven ons iedere week een update over appels, peren en ander fruit. Deze week: de oogst komt eraan.

  Lees meer
 • Appel dit jaar duur door magere oogst

  15 augustus 2017

  De appeloogst valt dit jaar tegen en daarom zijn de appels dit jaar duur. Oorzaak is het ongunstige weer in het voorjaar. Zo'n beroerde start van het seizoen is er in 25 jaar niet geweest, zegt Marc André de la Porte uit Dreumel, voorzitter van regio Midden-Nederland van de Nederlandse Fruittelersorganisatie.

  Lees meer
 • Pitten en stenen in je fruit

  14 augustus 2017

  Marijke geeft ons iedere week een inzicht in het leven in de Fruittuin van Nederland. Ze is werkzaam voor de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) en runt daarnaast samen met haar man en schoonouders Fruitteeltbedrijf Van Ossenbruggen. Deze week: pitten en stenen in je fruit.

  Lees meer
 • Smullen maar!

  30 juni 2017

  Marijke geeft ons iedere keer een inzicht in het leven in de Fruittuin van Nederland. Ze is werkzaam voor de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) en runt daarnaast samen met haar man en schoonouders Fruitteeltbedrijf Van Ossenbruggen. Deze week: heerlijke kersen! 

  Lees meer
 • Video: Betuwse kersen in Foodmakers op RTL4

  28 juni 2017

  RTL4-programma Foodmakers ging vorige week langs bij de Betuwse kersenteler Blom. 

  Lees meer
 • Kijkje in de keuken van kersenbedrijf Strik-Basten

  27 juni 2017

  Afgelopen weekend konden belangstellenden een kijkje nemen in de keuken van kersenbedrijf Strik-Basten in Alphen. De open-dag was zeer in trek en met name de kersensorteermachine, die door Pieter Strik werd gedemonstreerd, kon rekenen op veel nieuwsgierige toeschouwers.

  Lees meer
 • Zo krijg je kersenvlekken uit je kleding

  16 juni 2017

  Het kersenseizoen is begonnen. De supermarktschappen en kersenkramen liggen weer vol met de zoete vruchten. Maar hoe krijg je een kersenvlek uit je kleding? Een aantal gouden tips van de collega's van RTV Utrecht.

  Lees meer
 • De kersen kleuren lekker rood, dus tijd om 'sprauwen te jagen'

  13 juni 2017

  Marijke geeft ons iedere week een inzicht in het leven in de Fruittuin van Nederland. Ze is werkzaam voor de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) en runt daarnaast samen met haar man en schoonouders Fruitteeltbedrijf Van Ossenbruggen. Deze week: sprauwenjagen! 

  Lees meer
 • Verkoop Betuwse kersen van start

  08 juni 2017

  Deze week was het dan eindelijk zo ver: de verkoop van de échte Betuwse kers is van start gegaan! De kersentelers hebben hard gewerkt om het eerste ras kersen te plukken, te sorteren en te verpakken waardoor de eerste kilo's kersen al over de toonbank gingen.

  Lees meer
 • Kersenupdate: start kersenverkoop naar verwachting op 10 juni

  06 juni 2017

  Kersenbedrijf De Oosterling in Deil heeft ons weer voorzien van een kersenupdate: het is bijna zover! 

  Het eerste kersenras, De Burlat, kleurt door het warme en zonnige weer van de afgelopen tijd al goed en daarom gaan de eerste kersen naar verwachting aanstaande zaterdag 10 juni al in de verkoop bij De Oosterling in Deil. Dat wordt weer smullen!

  Lees meer
 • Kersenupdate: tijd voor de vogelnetten!

  31 mei 2017

  Door het zonnige en warme weer van de afgelopen tijd kleuren de kersen al aardig! Dus was het afgelopen weekend bij de Oosterling weer tijd om de vogelnetten tevoorschijn te halen en aan te brengen in de kersenbongerds.

  Lees meer
 • De bloesem is uitgebloeid en worden nu vruchtjes. Maar is dat overal wel zo?

  12 mei 2017

  Marijke geeft ons iedere week een inzicht in het leven in de Fruittuin van Nederland. Ze is werkzaam voor de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) en runt daarnaast samen met haar man en schoonouders Fruitteeltbedrijf Van Ossenbruggen. Deze week: wat is de schade na alle nachtvorst? 

  Lees meer
 • WIN: heerlijk overnachten bij de kersenbongerd van Steltenberg Bij ons op zolder

  11 mei 2017

  We moeten nog heel even geduld hebben, maar over anderhalve week is het zover: dan start het kersenseizoen 2017! Omdat wij zo dol zijn op die heerlijke kers uit Rivierenland, hebben wij een toffe winactie bedacht. 

  Lees meer
 • Einde bloesembloei, kersen volop aan het groeien

  09 mei 2017

  Marijke geeft ons iedere week een inzicht in het leven in de Fruittuin van Nederland. Ze is werkzaam voor de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) en runt daarnaast samen met haar man en schoonouders Fruitteeltbedrijf Van Ossenbruggen. Deze week: de eerste kersjes zijn gespot!

  Lees meer
 • Betuwse Fruitshop: puur fruit, geen e-nummers

  04 mei 2017

  Geldermalsen wil zich profileren als hét fruitdorp aan de Linge. Een van de nieuwste wapenfeiten is een concept store: op het Marktplein is op iedere winkeldag de Betuwse Fruitshop geopend. Gerard Poldervaart, een van de initiatiefnemers, vertelt over de winkel.

  Lees meer
 • Bestrijding van de nachtvorst in Rivierenland

  20 april 2017

  De afgelopen twee nachten hebben de fruittelers in Rivierenland hard gewerkt om hun boomgaard te beschermen tegen de nachtvorst. Bekijk hieronder de mooiste plaatjes!

  Lees meer
 • Video: Nachtvorst! De fruitteler is 's nachts in touw om de bloesem te beschermen

  19 april 2017

  Marijke geeft ons iedere maand inzicht in het leven in de Fruittuin van Nederland. Ze is werkzaam voor de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) en runt daarnaast samen met haar man en schoonouders Fruitteeltbedrijf Van Ossenbruggen. Deze keer: een video over nachtvorst! 

  Lees meer
 • Bloesem op het Appeldijkje en nachtvorst voorspeld

  18 april 2017

  Vanochtend even een inspectierondje gehouden op het Appeldijkje in Beesd. De zon scheen er goed, in de verte hoor je een ooievaar die zijn bekende klappergeluid met zijn bek maakt en het allerbelangrijkste: de bloemen beginnen nu echt open te gaan!

  Lees meer
 • Winnen: geniet van de bloesem bij De Twee Linden

  14 april 2017

  Omdat wij Rivierenland zo mooi vinden ten tijde van de bloesem, hebben wij een toffe winactie bedacht. Je kunt namelijk een uitgebreid tweedaags arrangement voor twee personen bij Hotel-restaurant De Twee Linden winnen. Na je bezoek schrijf je voor ons een stukje over je bezoek aan De Twee Linden en het fietsen van de Bloesem- en Fruitroute. Lees snel hoe jij mee kunt doen.

  Lees meer
 • Zo herken je de verschillende soorten bloesem:

  07 april 2017

  Lees meer
 • Bloesemstand: de eerste bloesempjes zijn gespot!

  06 april 2017

  Marijke geeft ons iedere week een inzicht in het leven in de Fruittuin van Nederland. Ze is werkzaam voor de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) en runt daarnaast samen met haar man en schoonouders Fruitteeltbedrijf Van Ossenbruggen. Deze week: de eerste bloesempjes zijn in beeld! 

  Lees meer
 • De eerste bloesem is gespot!

  31 maart 2017

  Het is zover: de eerste bloesem aan de fruitbomen is gespot! Zowel de appel- als de kersenbomen laten hun eerste bloemen zien. Ook op het Appeldijkje zijn de eerste bloesems gesignaleerd. 

  Lees meer
 • Voet-/fietsveer Enspijk – Mariënwaerdt weer in de vaart vanaf 1 april 2017

  29 maart 2017

  Het seizoen gaat weer van start: vanaf zaterdag 1 april aanstaande  gaat het voet-/fietsveer over de Linge tussen Enspijk en landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt weer varen. 

  Lees meer
 • Witte boomgaarden

  23 maart 2017

  Marijke geeft ons iedere maand inzicht in het leven in de Fruittuin van Nederland. Ze is werkzaam voor de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) en runt daarnaast samen met haar man Fruitteeltbedrijf Van Ossenbruggen. Deze week: witte boomgaarden. En nee, het is geen sneeuw.

  Lees meer
 • Scouting en jagers halen een container vol aan vuil op

  20 maart 2017

  Afgelopen zaterdag hebben de leden van Scouting Saffatin en Baron van Brakell samen met de jagers van Wildbeheer Neder Betuwe zwerfvuil verzameld in de buitengebieden. 

  Lees meer
 • Landgoedfair op Heerlijkheid Mariënwaerdt: Samen genieten!

  24 februari 2017

  Van 16 t/m 20 augustus organiseert  landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt weer de jaarlijkse Landgoedfair met als thema ‘Samen genieten’. 

  Lees meer
 • ‘Corsokrekels’ op Tielse rotonde

  06 februari 2017

  De krekels van corsoclub Buurmalsen-Tricht zijn neergestreken op de rotonde bij de Kranshof  aan de Binnenhoek in Tiel. Ze krijgen daar een vaste plek. 

  Lees meer
 • Kijken: zo mooi is Rivierenland

  04 januari 2017

  Marten Willemsen trok met zijn drone het rivierenlandschap in. Onderstaande beelden maakte hij in de uiterwaarden van de Waal bij IJzendoorn en Echteld.

  Lees meer
 • Kaartverkoop 25ste Rode Kruis Bloesemtocht van start

  23 december 2016

  Op zaterdag 22 april 2017 organiseert de Stichting Nationale Rode Kruis Bloesemtocht de 25ste editie van de Bloesemtocht in Geldermalsen en omgeving. Wandelliefhebbers kunnen nu al hun startbewijs bestellen. 

  Lees meer
 • Wat doet een fruitteler nou de hele dag?

  30 november 2016

  De Gelderlander volgt tijdens het Jaar van de Fruitteler de gang van zaken op het fruitteeltbedrijf van Bert den Haan in Kerk-Avezaath, die vaak wordt bijgestaan door vader Cees. Vandaag aan het woord: Mireille Gijsberts, de vrouw van Bert.

  Bron van het artikel: De Ondernemer, de Gelderlander.

  Lees meer
 • Landgoedwinkel Heerlijkheid Mariënwaerdt maakt kans op prijs Beste Biowinkel 2017

  18 november 2016

  De genomineerden voor de verkiezing van de beste biologische winkel 2017 zijn bekend. Een vakjury selecteerde 12 winkels. Vanaf 16 november mag het publiek haar stem uitbrengen. 

  Lees meer
 • Tweede editie Bommelse Zelfplukdagen succesvol verlopen

  07 november 2016

  Op zaterdag 5 november was na ruim twee weken Bommelse Zelfplukdagen de laatste zelfplukdag in Zelfplukboomgaard ’t Straatje. De tweede editie van de Bommelse Zelfplukdagen is een geslaagd evenement geworden. Initiatiefnemer Wouter van Teeffelen kijkt met veel voldoening op terug met vaak hartverwarmende reacties van de zelfplukkers.

  Lees meer
 • Tweede leven wagen Buurmalsen-Tricht

  20 september 2016

  De cicaden van Buurmalsen-Tricht krijgen een tweede leven. De insectenwagen krijgt een plek in de binnenstad van Tiel. Over de locatie gaat Stichting 4-Stromenland in gesprek met de gemeente Tiel.

  Lees meer
 • Parcours Fruitcorso: korter en aantrekkelijker

  26 augustus 2016

  Het parcours van het Fruitcorso is bekend. In plaats van de twee gebruikelijke ronden rijdt de corsostoet ditmaal anderhalf rondje. Op die manier wil Stichting 4-Stromenland de stoet gelijkmatiger laten doorstromen.

  Lees meer
 • Winnen: Kom heerlijk tot rust bij B&B het Oude Veerhuis

  23 augustus 2016

  We moeten nog heel even geduld hebben, maar over anderhalve week is het zover: dan start de oogstmaand 2016! Omdat wij zo dol zijn op vers geplukte appels en peren uit Rivierenland, hebben wij een toffe winactie bedacht. Je kunt namelijk een luxe tweedaags arrangement voor twee personen bij B&B het Oude Veerhuis winnen. Lees snel hoe jij mee kunt doen.

  Lees meer
 • Van Hollandse bodem op de 22ste Landgoedfair

  09 augustus 2016

  Voor de 22e keer organiseert landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt de jaarlijkse Landgoedfair. Van 17 tot en met 21 augustus kunnen bezoekers het echte buitenleven ervaren op het familielandgoed. Dit jaar staat het buitenevenement in het teken van al het lekkers en moois dat ons eigen land voortbrengt: van Hollandse bodem. Ambachtelijke, vaak handgemaakte items en etenswaren uit de streek, met weinig footprints en van uitstekende kwaliteit zoals boerenzuivel, vlees rechtstreeks van de boer en wijnen uit Hollandse wijngaarden.

  Lees meer
 • Gezellige drukte tijdens eerste Open Kersendagen

  01 augustus 2016

  Afgelopen weekend werd voor het eerst de ‘Open Kersendagen’ georganiseerd in de boomgaard d’n Kerkewaerdt in Wadenoijen met stands, muziek, en allerlei activiteiten.

  Lees meer
 • Win een kersenbeleving bij Fruitbedrijf ‘De Hoenderik’

  06 juli 2016

  Het is weer tijd voor een nieuwe winactie. Fruitbedrijf ‘De Hoenderik’ geeft een echte Kersenbeleving t.w.v. €106,- voor vier personen weg! In het kersenseizoen (tot medio augustus) kunnen jij en je familie of vrienden genieten van een rondleiding met de pluktrein door de boomgaard en een heerlijke, luxe picknick in de Kersenboomgaard. Natuurlijk mag je je eigen fruit plukken (op basis van beschikbaarheid). 

  Lees meer
 • Heerlijk genieten in Deil bij De Os en het Paard

  05 juli 2016

  Wilma Schaar van Kranenburg won een heerlijk tweedaags Kersenarrangement bij De Os en het Paard in Deil. Afgelopen weekend inde zij haar prijs samen met haar man Peter.

  Lees meer
 • Wij zijn op zoek naar de mooiste kersenstalletjes van Rivierenland!

  29 juni 2016

  Heb jij een kersenkraampje, fruitautomaat met kersen of een ander verkooppunt in de Betuwe, Bommelerwaard of het Land van Maas en Waal gespot? 

  Lees meer
 • Kersen uit het Land van Flipje

  17 juni 2016

  Donderdag 9 juni nam volkszanger Frans Duijts uit Tiel het eerste kistje Betuwse kersen in ontvangst in boomgaard d’n Kerkewaerdt in Wadenoijen (gemeente Tiel).

  Lees meer
 • Win: een tweedaags arrangement bij De Os en het Paard

  07 juni 2016

  We moeten nog heel even geduld hebben, maar over anderhalve week is het zover: dan start het kersenseizoen 2016! Omdat wij zo dol zijn op de kers uit Rivierenland, hebben wij een toffe winactie bedacht. Je kunt namelijk voor twee personen een luxe tweedaags arrangement bij hotel-restaurant De Os en het Paard en een rondleiding over Kersenboomgaard De Oosterling in Deil t.w.v. €225,- winnen. Lees snel hoe jij mee kunt doen:

  Lees meer
 • Lingeborgh leerlingen schenken eigen geteelde groenten aan de Voedselbank

  24 mei 2016

  Een aantal leerlingen uit de sector groen van O.R.S. Lek en Linge vestiging de Lingeborgh hebben zich ingezet voor het goede doel. 

  Lees meer
 • Fruitteler aan het woord: Kees van Blijderveen van Natuurlijk Gruun

  02 maart 2016

  Kees van Blijderveen – ook wel Kees senior genoemd - komt uit een familie waar appels en peren al generaties lang in de genen zitten. Kees: “Veel mensen beseffen niet hoe gezond appels en peren eigenlijk zijn. Niets voor niets zeggen ze: An apple a day keeps the doctor away.” 

  Lees meer