Bloesemstand: de eerste bloesempjes zijn gespot!

06 april 2017

Rivierenland begint langzaam wit en roze te kleuren van de bloesem die aan de miljoenen fruitbomen zitten. Begin deze week (week van 3 april) zijn er al veel kersen- en pruimenbomen die in bloei staan. De witte bloemen van de perenbomen gaan eind deze week en begin volgende week open(week van 10 april). Nog een week later, vanaf half april zullen ook de appels in bloei staan. Het is dus wel zeker dat er tijdens de Rode Kruis Bloesemtocht van 22 april bloesem te zien is. De kersen en pruimen zullen dan wel uitgebloeid zijn, maar op het Appeldijkje zal er een roze bloesemzee te zien zijn. Wil je het bloesemspektakel ook graag van heel dichtbij meemaken? Je kunt je nog inschrijven voor de wandeltocht  

120 dagen

Hoge temperaturen de komende weken zullen de bloei versnellen. De bloesempjes zullen dan eerder opengaan. Komt er een koudere periode aan dan zal het wat langer duren voordat de bomen in bloei staan. Het ene of het andere jaar kan er maar zo drie weken verschil tussen zitten dat de appelbomen in bloei staan.

Wist je dat de ontwikkeling van bestoven bloem tot volgroeide appel ongeveer 120 dagen duurt?

Hoe werkt dat ook alweer met die bijen

Foto artikel 1 - bloesem 2017Als de bloemetjes er weer zijn hebben de bijen (en de hommels) weer een feestmaal voor de boeg, want de boomgaarden zijn veranderd in één groot bloemenboeket. Als  's ochtends het zonnetje begint te schijnen gaan de bijen op pad en gaan de hele dag van bloem tot bloem om stuifmeel en lekkere zoete nectar uit de bloemen te halen. Het stuifmeel dat in de bloem aan de lange witte meeldraden zit (zie de appelbloesemfoto met bij) blijft door het gefladder van de bij aan het harige beestje vastplakken. Hij vliegt vervolgens naar een volgend bloemetje, en het stuifmeel dat op hem zit komt dan vanzelf op de 'stamper'. Die zie je niet op de foto want daar zit de bij al bovenop. De bij bestuift nu de bloemetjes. Nu is de kans heel groot dat het bloemetje bevrucht raakt en uit zal groeien tot een lekkere appel. 

De stuifmeelbolletjes aan zijn pootjes en de nectar die in zijn maagje zit brengt de bij af en toe naar de bijenkast toe waar hij samenwoont met wel 40.000 andere bijen en de bijenkoningin. In de bijenkast bewaren de bijen het stuifmeel en de nectar. In de bijenkast starten de 'werkster' bijen om er honing van te maken, inderdaad bloesemhoning.

Wist je dat De werkbijen voor 1 pot honing zo’n 6.000.000 bloemen moeten bezoeken?

Even voorstellen

Tijdens het toeristisch seizoen, dat ook samenvalt met het fruitseizoen, schrijf ik wekelijks over de fruitteeltsector in Rivierenland. Als fruittelersvrouw ben ik dus dagelijks bezig met fruit en werk daarnaast ook als fruitjournalist bij de Nederlandse Fruittelers Organisatie voor het vakblad genaamd Fruitteelt (gericht op de professionele fruitteler). Ik woon met mijn man en twee kinderen in het Betuwse Ingen waar wij op ons fruitteeltbedrijf appels, peren en kersen telen. 

Groetjes,

Marijke van Ossenbruggen
Fruittelersvrouw uit Ingen en redacteur voor Vakblad Fruitteelt (Nederlandse Fruittelers Organisatie)

Marijke geeft ons iedere week een inzicht in het leven in de Fruittuin van Nederland. Ze is werkzaam voor de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) en runt daarnaast samen met haar man en schoonouders Fruitteeltbedrijf Van Ossenbruggen. Deze week: de eerste bloesempjes zijn in beeld!