Pitten en stenen in je fruit

14 augustus 2017

Marijke geeft ons iedere week een inzicht in het leven in de Fruittuin van Nederland. Ze is werkzaam voor de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) en runt daarnaast samen met haar man en schoonouders Fruitteeltbedrijf Van Ossenbruggen. Deze week: pitten en stenen in je fruit.

Het klinkt misschien raar, maar in het binnenste gedeelte van het fruit, dat je meestal niet opeet, zitten pitten of een steen (zie foto). In het klokhuis van een appel zitten de bekende pitjes, dit soort fruit wordt ook wel pitfruit genoemd. Ook peren, etc horen hierbij.

Kersen en pruimen hebben slechts 1 'pit', dit lijkt meer op een grote steen en heet daarom steenfruit. We zitten nu trouwens midden in de pruimentijd! Een van de rassen die als eerste rijp is, heet Opal en zijn alweer op nu. Gelukkig zijn er de komende weken nog volop andere pruimenrassen rijp zoals de Wijnpruimen, Reine Victoria, Jubileum en Lazoet.

Pitten en stenen kun je trouwens planten in je tuin en vaak groeit er dan wel een boom uit, maar hier zullen eigenlijk geen vruchtjes aan komen of je moet jaaaaaaren geduld hebben. Vaak groeit zo'n boom alleen maar heel hard of komen er zure vruchtjes aan.

De fruitteler doet dit anders, hij kan natuurlijk niet jaren gaan zitten wachten voordat er fruit aan groeit en wil ook lekker fruit hebben. Boomkwekers maken de bomen speciaal voor de fruitteler. Zij knippen bijvoorbeeld takjes van bestaande pruimenbomen en maken deze vast op zogenaamde 'onderstammen'. De onderstam bestaat uit een stukje hout met een wortel eraan en deze zorgt ervoor dat de nieuwe boom langzaam groeit en ook lekkere vruchten maakt. Dus als je binnenkort weer door Rivierenland rijdt en je ziet al die fruitbomen dan weet je gelijk dat een fruitboom niet zomaar een boom is.