Smullen maar!

30 juni 2017

Marijke geeft ons iedere keer een inzicht in het leven in de Fruittuin van Nederland. Ze is werkzaam voor de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) en runt daarnaast samen met haar man en schoonouders Fruitteeltbedrijf Van Ossenbruggen. Deze week: heerlijke kersen! 

Heerlijk die kersentijd!! Wie langs de diverse kersenstalletjes in Rivierenland rijdt kan zich vergapen aan al die lekkere kersenrassen en ook de uiteenlopende kersenverkooppunten. Van simpel kersenhutje midden in de boomgaard tot een grote Landwinkel bij een fruitbedrijf met terras voor koffie en thee erbij. Voor ieder wat wils. Op de site van Fruittuin van Nederland kun je trouwens een overzicht zien van al die verschillende kersenstalletjes met bijbehorende fietsroutes.

Blog Marijke Kersen 1

De eerste, wat vroegere, kersenrassen zijn alweer geplukt. Maar de komende tijd kun je genieten van grote kersen met namen zoals Kordia, Regina en Lapins. De pit die in de kersen zit kun je gemakkelijk weer uitspugen. Wist je dat er zelfs echte 'pittenspuugwedstrijden' bestaan?
Het klinkt misschien gek maar kersen worden ook wel 'steenfruit' genoemd, inderdaad een gekke benaming. Dit komt omdat er 1 grote pit inzit welke officieel een steen wordt genoemd (appels en peren heten bijvoorbeeld pitfruit omdat er wel 6 pitjes in een vrucht kunnen zitten).

Geniet de komende weken nog lekker van de Hollandse kersen, ze zijn er volop! Let op: als je toch besluit om kersen in de supermarkt te kopen want dit zijn lang niet altijd Nederlandse kersen. En er gaat natuurlijk niks boven het in Nederland geteelde product waar de fruitteler jaarrond hard voor werkt.