Fruitteler aan het woord: Kees van Blijderveen van Natuurlijk Gruun

02 maart 2016

Kees van Blijderveen – ook wel Kees senior genoemd - komt uit een familie waar appels en peren al generaties lang in de genen zitten. Kees: “Veel mensen beseffen niet hoe gezond appels en peren eigenlijk zijn. Niets voor niets zeggen ze: An apple a day keeps the doctor away.” 

Maar dat is niet het enige waar Kees zich over kan verbazen. “Kinderen en vaak ook hun ouders denken dat melk en fruit gewoon uit de supermarkt komen. Ze hebben geen idee wat er allemaal komt kijken bij het telen van bijvoorbeeld appels of hoe de melkproductie in zijn werk gaat. Met Natuurlijk Gruun willen we daar verandering in brengen!”

Trots op de Betuwe


Natuurlijk Gruun bestaat uit een Educatiecentrum, Boerenwinkel en Appelcafé en is onderdeel van het familiebedrijf H.C. van Blijderveen – Fruit NL. Kees: “H.C. van Blijderveen bestaat al meer dan honderd jaar en Fruit NL is door de vierde en vijfde generatie opgezet. Onze boomgaarden liggen midden in de Betuwe. Ik ben hier geboren en getogen, maar ik blijf me verbazen over hoe mooi het hier is. Ook als bedrijf zijn we trots op de Betuwe. Niet voor niets zijn al onze vrachtwagens beplakt met reclame voor de streek! Het is belangrijk om de regio een gezicht te geven; dat doen we ook met Natuurlijk Gruun. We hebben onze eigen visie en zijn daarmee zeker geen doorsnee boerenwinkel.”

Van boom naar supermarkt

Bezoekers kunnen bij Natuurlijk Gruun terecht voor een heerlijk stuk zelfgemaakte appeltaart, fruitsappen en tal van streekproducten. Kees: “Wat we belangrijk vinden, is dat bezoekers ook een beeld krijgen van hoe appels en peren daadwerkelijk van de boom in de supermarkt belanden. Groepen en klassen kunnen bij ons een rondleiding krijgen, waarin we laten zien hoe wij ons fruit telen, sorteren, inpakken en transporteren. Ook leggen we uit wat wij verstaan onder duurzaamheid. Wij waren namelijk al duurzaam voor dat woord überhaupt werd uitgevonden.”

Duurzaam

Kees: “Voor ons bestaat duurzaam ondernemen uit een voortdurende afweging van waarom je iets wél of juist waarom je iets níét doet. Soms betekent dat inderdaad dat je een keer moet spuiten; een andere keer los je dit op een andere manier op. Het gaat om een stuk bewustwording, iets wat we dus ook graag bij onze bezoekers zien. Het mooie is dat we hier in de Betuwe met veel ondernemers samenwerken om dat te realiseren. Niets mooiers dan dat mensen hier na een prachtige tocht via het klompenpad onder het genot van een lekker stuk appeltaart ook nog iets leren over de productie van appels en peren en hoe gezond die eigenlijk zijn!”

Kijk voor meer informatie op www.natuurlijkgruun.nl en www.fruitnl.com