Witte boomgaarden

23 maart 2017

Marijke geeft ons iedere maand inzicht in het leven in de Fruittuin van Nederland. Ze is werkzaam voor de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) en runt daarnaast samen met haar man Fruitteeltbedrijf Van Ossenbruggen. Deze week: witte boomgaarden. En nee, het is geen sneeuw.

Wie er dit weekend op uit trekt in de regio kan zichzelf helaas nog niet trakteren op mooie bloesemplaatjes. De kersen, pruimen, appels en peren staan nog in 'de knop'. Dit betekent dus dat de bloemen nog dichtzitten. 

Als de komende dagen het zonnetje lekker doorbreekt en de temperatuur omhoog loopt dan worden de knoppen ook wakker en ziet het er over enkele weken een stuk fleuriger uit in Rivierenland. 

Het ziet wit

Wat heeft dit nu te maken met een 'witte boomgaard' zou je denken? Mocht je dit weekend erop uit trekken dan zie je veel boomgaarden waar perenbomen in staan die door de fruitteler wit gemaakt zijn, net een sneeuwlaagje. Fruittelers beschermen hun bomen en bloemknoppen op deze manier milieuvriendelijk met een soort witte klei. Door dit witte kleimaskertje is er een bepaald insect dat het niet fijn vindt om daartussen te leven en die vertrekt. Dit insect kan zo geen schade meer toebrengen aan de bloemen en straks de vruchten die daaruit ontstaan. Later dit seizoen vertel ik je meer over hoe een bloem een peer of een kers wordt.

 Bloesemstand 24-3

Even voorstellen

Tijdens het toeristisch seizoen, dat ook samenvalt met het fruitseizoen, schrijf ik wekelijks over de fruitteeltsector in Rivierenland. Als fruittelersvrouw ben ik dus dagelijks bezig met fruit en werk daarnaast ook als fruitjournalist bij de Nederlandse Fruittelers Organisatie voor het vakblad genaamd Fruitteelt (gericht op de professionele fruitteler). Ik woon met mijn man en twee kinderen in het Betuwse Ingen waar wij op ons fruitteeltbedrijf appels, peren en kersen telen. 

Groetjes,

Marijke van Ossenbruggen