De bloesem is uitgebloeid en worden nu vruchtjes. Maar is dat overal wel zo?

12 mei 2017

Marijke geeft ons iedere week een inzicht in het leven in de Fruittuin van Nederland. Ze is werkzaam voor de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) en runt daarnaast samen met haar man en schoonouders Fruitteeltbedrijf Van Ossenbruggen. Deze week: wat is de schade na alle nachtvorst? 

De kop van dit verhaal klinkt misschien een beetje cryptisch, want nadat de fruitbloesem bestoven is door de bijen dan zullen dit vruchtjes worden. Maar zoals velen van jullie in het nieuws wel hebben gezien heeft het op veel plekken in Nederland de afgelopen weken 's nachts hard gevroren en daar kan de fruitbloesem slecht tegen.

Met nachtvorstberegening en vuurpotten (zie de blog van maart voor meer uitleg hierover) kon de temperatuur vaak boven nul graden blijven, maar op veel plekken werd het erg koud en bij sommige boomgaarden is geen beregening. Hier kon de natuur zijn gang gaan met als gevolg: veel bevroren appelbloesem en bevroren mini-peertjes. De perenbloesem was namelijk al uitgebloeid en daar hingen al kleine vruchtjes in de bomen. Deze vruchtjes zijn veelal bruin als je ze doorsnijd (zie de foto).

Schade Peren Nachtvorst

Peren zonder klokhuis

Het bruine gedeelte in de peer zal verdwijnen en dan blijft er een kleine lege holte achter: het klokhuis is namelijk afgestorven. Het klokhuis zorgt voor de verder ontwikkeling van een vrucht, nu dit bij veel peren verdwenen is kan de fruitteler gelukkig de peer een handje helpen. Met een speciaal middeltje kan dit proces dat op de peren wordt gebracht kan dit worden nagebootst en groeit de peer weer verder.


Maar ieder nadeel heeft zijn voordeel, want als de peren straks in september weer geoogst worden dan kun je ze lekker wel helemaal opeten! Ok, behalve het steeltje dan.

Kersen op schema

Ook veel kersenbloesem heeft geleden van de nachtvorst, maar gelukkig zijn er ook veel die het 'overleefd' hebben. Nog een ruime maand geduld en dan zijn ze er weer! Klik hier om alvast een beetje in de stemming te komen wat je in Rivierenland allemaal kunt doen in de 'kersentijd'.