Einde bloesembloei, kersen volop aan het groeien

09 mei 2017

Marijke geeft ons iedere week een inzicht in het leven in de Fruittuin van Nederland. Ze is werkzaam voor de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) en runt daarnaast samen met haar man en schoonouders Fruitteeltbedrijf Van Ossenbruggen. Deze week: de eerste kersjes zijn gespot!

De bloei is weer voorbij en de kersen zijn alweer zo groot als groene knikkers. Her en der is nog een fruitbloesem te vinden, maar eigenlijk is de bloei wel voorbij nu.

De imkers hebben hun bijenkasten weer opgehaald uit de boomgaard want het eten voor de bijen, de nectar en stuifmeel in de bloemetjes, is op. De bloemen die bevrucht zijn, zijn al herkenbaar omdat ze nu minifruit zijn. Er hangen dus al groene trossen met bessen, kleine groene kersenknikkers, en  mini appeltjes en peertjes en pruimen.

De komende maanden groeien deze vruchten steeds groter omdat ze volop zon, zomerse temperaturen en ook regen krijgen. Van deze vruchten zijn kersen, pruimen en rode bessen als eerste aan de beurt om geplukt te worden. Vanaf half juni beginnen deze vruchten mooi donkerrood of paars te kleuren en zijn ze eetrijp.

In Rivierenland is het dan een luilekkerland met alle kersenverkooppunten, nog even geduld dus! Op onze kersenpagina en via facebooktwitter en de website kun je binnenkort nog veel meer informatie krijgen over de kers zoals waar je ze allemaal kunt kopen.