De 'Pluktreintjes' rijden weer volop rond

20 september 2017

Marijke geeft ons iedere week een inzicht in het leven in de Fruittuin van Nederland. Ze is werkzaam voor de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) en runt daarnaast samen met haar man en schoonouders Fruitteeltbedrijf Van Ossenbruggen. Deze week: de pluktrein gaat rijden.

Als je onlangs door fruitregio Rivierenland bent gereden, dan is de kans heel groot dat je al wat hebt gezien van het oogsten van de appels en peren. De fruittelers brengen het fruit met hun 'pluktreintjes' naar huis waar het fruit in de koeling wordt gezet. 'Pluktreintjes' bestaan uit een tractor met daarachter vijf grote bakken die op wieltjes staan waar het fruit in wordt geplukt. Op de foto's zie je hoe het plukken in zo'n pluktrein dan precies gaat. Telkens als de plukkers het fruit eraf hebben geplukt waar ze staan rijdt de tractor, met de karretjes, weer een eindje verder en begint het proces weer opnieuw.

Weetje
Pluktreintje .plukken Staand (1)Op 1 hectare grond (dat is ongeveer 2 voetbalvelden groot) staan zo'n 3000 fruitbomen, waar ongeveer 250.000 appels van geplukt kunnen worden!

De komende weken zijn de fruittelers nog steeds aan het oogsten, want je hebt natuurlijk fruitrassen die wat vroeger of wat later rijp zijn. De meeste Elstar appels bijvoorbeeld zijn al geoogst. Ook de Conference peren zijn geplukt, maar de Jonagold appel moet nog even rijpen. Benieuwd hoe de vruchten eruit zien? Bekijk dan deze fotoslideshow waar de Jonagold start als kale tak in de winter en nu is uitgegroeid tot mooie rode vrucht.

De fruittelers oogsten de komende weken nog even door. Momenteel worden de peer Doyenne de Domice en de stoofpeer Gieser Wildeman geoogst en volgende week start de pluk van de Jonagold-appel.