Wouter Klein van De Os en het Paard

Wouter Klein runt samen met zijn vrouw Anneliek gasterij De Os en het Paard in Deil. Nu kun je in de Betuwe al niet om fruit heen, maar bij De Os en het Paard is dat zeker het geval. Wie hier komt logeren, doet dat in hun sfeervolle hotel, dat prachtig gelegen is tussen eeuwenoude fruitbomen. En wie ’s avonds aanschuift in het restaurant – De Os en het Paard is namelijk van alle markten thuis – treft op de kaart de nodige fruitaccenten aan. Wouter kan er kort over zijn: “Fruit verveelt nu eenmaal nooit.”

Plaatselijk inkopen De Os en het Paard Deil (1)

De Os en het Paard heeft haar eigen moes- en kruidentuin, waar mede dankzij de groene vingers van opa Koos praktisch alle groenten die ze gebruiken vandaan komen. Wouter: “Niet voor niets hebben we een dagelijks wisselend menu. Wat daar precies op staat, hangt af van wat er op dat moment in de streek en in onze moestuin groeit. Wat het fruit betreft, dat kopen we heel plaatselijk in. De ene keer zijn dat dus kersen, de andere keer frambozen, bramen of aardbeien. Sommige fruitsoorten lenen zich meer voor een nagerecht, terwijl bijvoorbeeld appels en peren het ook goed doen in een hoofd- of voorgerecht. Wat dacht je bijvoorbeeld van een taartje met witlof, blauwe kaas en peer?”

Preuvenement

Om nog veel meer mensen enthousiast te maken over het Betuwse fruit en andere streekproducten, organiseert De Os en het Paard jaarlijks op de eerste zondag in juli ‘De Betuwe Proeft’. Wouter: “Maastricht heeft het Preuvenement, wij De Betuwe Proeft! In ons openluchtrestaurant en tal van kraampjes daaromheen kun je die dag proeven van allerlei echte streekproducten. We werken daarbij samen met verschillende ondernemers uit de regio, waaronder nog twee andere restaurants en Lotte van de Sandt van kersenteeltbedrijf De Oosterling. Dat maakt zo’n evenement toch extra bijzonder.”

Eigen favoriet

Op de vraag of hij zelf een favoriete fruitsoort heeft, moet Wouter het antwoord schuldig blijven. “Van lekkere aardbeien wordt iedereen vrolijk, ikzelf ook. Maar dat heb ik ook met vers geplukte kersen en frambozen. Omdat ik veel in de keuken bezig ben, vind ik het een uitdaging om mensen op fruitgebied te verrassen. Bijvoorbeeld door appels te combineren met een eendenborst of de intense smaak van kersen te gebruiken in een lekkere saus. Het is altijd een mooi compliment als gasten na het eten laten weten dat ze eigenlijk niet van die fruitliefhebbers zijn, maar dat het in combinatie met de rest van het eten toch wel erg lekker was!”

Zie voor meer informatie: www.osenpaard.nl